YouTube Google Maps E-mail
"Jogról, fehéren - feketén."
jogimegoldasok.hu
Home Ügyvédi megbízás

Mottó:

“Csak azt a pert nem lehet megnyerni amit el sem indítanak.”

A fenti idézet kétségtelenül abszurd és képtelen, de sok igazság van benne. Nézzük miért.

Általánosságban igaz, hogy az ügyvédi megbízás ritkán irányul konkrét eredményre inkább a megbízott ügyvéd gondos szakmailag és ténybelileg felkészült munkája a megbízás tárgya. Ezért nevezzük szakmailag gondossági és nem eredménykötelemnek. Kétségtelen tény hogy a peres képviselet elvállalásakor az ügyvéd, csak a megbízója által közölteket és a megbízó által átadott dokumentumokat, bizonyítékokat ismerheti. Tapasztalatánál fogva nyilván képes arra hogy a per várható eredményét megjósolja, véleményezze, de nyilvánvaló hogy a per /polgári, vagy büntető/ váratlan vagy sajátos fordulatot vehet akkor amikor az ellenérdekű fél is előáll álláspontjával, és a megbízóéval teljesen ellentéte bizonyítékaival. Gondoljunk csak az ügyvéd által a tárgyaláson először látott  nem ismert tanú nyilatkozatára amely előre nem volt látható. Akár elfogult akár haragos a viszony vagy más esetben csak azért mert teljesen másként tapasztalta a tanú az eseményeket, vagy másként emlékszik nyilván alapvetően megváltoztathatja a megbízó által az ügyvédnek adott tényállást. Ilyenkor lép a színre az ügyvédi megbízás lényege: a kölcsönös bizalom.

Adott esetben az eredményes képviselet feltétele, hogy az ügyvéd maximálisan bízzon abban, hogy megbízója a valóságnak megfelelően korrektül tájékoztatta, és képes és kész legyen arra, hogy a maga eszözeivel tudása legjavát adva érvényre juttassa megbízója igazát.

A megbízónak pedig bíznia kell abban, hogy az ügyvéd képes kezelni az ilyen helyzetet, mert arra személyében, képzettségében alkalmas és képes. Szerintem ez a lényege a megbízásnak, bizalom nélkül mindkét fél számára keserves állapot alakulhat ki, ezért állítom, hogy az ügyvédi megbízás egyúttal mély emberi kapcsolat is. Az ügyvédi munka alapja a tények és a jogszabályok ismerete, eredményessége pedig ezen felül a váratlan helyzetekben kialakult higgadtság és improvizatív képesség függvénye.

.Az ügyfél bizalma működteti az ügyvédet,tehát az ügyvédválasztás alapkérdései:

-Szakmailag, emberileg meggyőző?
-Elfogadja az álláspontomat, vagy közös nevezőre jutok vele?
-Bizom-e abban, hogy a váratlan, vagy nem várt eseményekkor, krízishelyzetben is érdekeimnek megfelelően fog  dolgozni?
-Akkor is bizalommal vagyok felé ha per átmenetileg számomra kedvezőtlenül alakul?

Ha mindezekre igen a válasz, valószínűleg megtalálta a megfelelő ügyvédet.

A fentiek az én gyakorlatomból leszűrt véleményemet tükrözik, a magam részéről e feltételek hiányában nem vállalok ügyet.