YouTube Google Maps E-mail
"Jogról, fehéren - feketén."
jogimegoldasok.hu
Home Ittas vezetés

Ittas vezetés


Az elsődleges szabály az, hogy soha ne vezessen ittasan, ugyanis az ebből fakadó következmények közül a legenyhébb is sokkal drágább és súlyosabb, mint a taxi költsége.Az ittasság és ebben az állapotban a gépjármű vezetése legfőképpen azért tilalmazott, mert a szeszesital az amúgy meglevő vezetési képességét jelentősen lecsökkenti, erről mindenki meggyőződhet videojáték alkalmazásával, ugyanis egy vezetéstechnikai videojátékot, amelyet ismer többször le kell játszania és közben szeszesitalt kell fogyasztani. Az eredmény önmagáért fog beszélni.A vérben és a szervezetben lévő alkohol mennyiségét a hatóságok százalékos arányban határozzák meg, amely a vér adott egységi mennyiségében lévő tiszta alkohol arányát jelzi. Ezek ezrelékes értékek, amelyek mértéke adja ki az ittasság fokát, enyhe, közepes, súlyos, illetve alkoholmérgezés.Tudnunk kell, hogy az elfogyasztott alkohol kb. 1 óra alatt szívódik fel teljesen, ez az az időpont amikor a legmagasabb a fogyasztás után az alkoholos befolyásoltság. Ezt követoen az alkohol lebontását megkezdi a szervezet,és innentől kezdve az alkoholszint csökken. Lényeges tévhit, hogy az alkoholfogyasztás hatásait az egyszeru alvás megszünteti, ugyanis jogi értelemben a másnaposság is sok esetben még fennálló alkoholos befolyásoltságot jelez. Téves az az elképzelés is, hogy ittas az a személy, aki annak érzi magát, a legtöbbször egy komoly alkoholfogyasztás után az alkohol ugyan csökkenő mennyiségben, de még másnap  is kimutatható a szervezetben. Az ügyben eljáró hatóságok nem tesznek különbséget ittasság és a másnaposság között, kizárólag a vérben lévő alkohol mennyisége alapján folytatják le az eljárást. Ha már megtörtént a baj, és akár igazoltatás, rutinellenőrzés, akár valamely baleset során abba a helyzetbe kerül, hogy az ittasság gyanúja Önnel  szemben felmerül, tájékozatlanság és ijedtség miatt lehetőleg ne súlyosbítsa  helyzetét . Ha egy baleset alkalmával ittassága miatt elhagyja a helyszínt, azzal nyilvánvalóan megnehezíti a hatóságoknak a dolgát, hogy ittasságát bizonyítsák, de egyértelműen elkövet egy, az ittas vezetésnél súlyosabb cselekményt a cserbenhagyást, vagy a segítségnyújtás elmulasztását. Mindkettő a bírói gyakorlat szerint ugyanolyan súlyos, vagy súlyosabb megítélés alá esik, mint az ittas vezetés.


Mégis,mit tegyen?


Az esetek túlnyomó részében rendőri intézkedés történik, amelynek során ne hozza magát olyan helyzetbe, hogy nyilvánvaló ittasságát a tipikus “csak egy pohár sört ittam” nyilatkozattal próbálja enyhíteni. Ez egyrészt felesleges, másrészt a vérvételi eljárás úgy is pontosan meghatározhatóvá teszi, hogy  milyen mennyiségű szeszesitalt fogyasztott. Amennyiben a rendőrség e körben intézkedik, nyilvánvalóan élettapasztalata és gyanúja alapján szondát, vagy alkoholtesztet fog alkalmazni, amely -hangsúlyozom- még nem teljes bizonyíték az ittasságra, ezt követően amennyiben a gyanút ezen műszaki eszközök igazolják, vérvételre fogják előállítani.A vérvétel során fel fogják tenni azokat a kérdéseket, amelyek az italfogyasztásra és egyéb körülményekre hivatkoznak, ezzel kapcsolatban tanácsolom, hogy valótlan, a mennyiséget csökkenteni szándékozó nyilatkozatokat ne közöljön, inkább éljen a nyilatkozat megtagadásának jogával, és amennyiben ez jegyzőkönyvbe kerül,  erre nyilatkozni nem kíván, ezt nyugodtan aláírhatja, ugyanis a vérvétel eredménye legtöbbször objektív és amennyiben a vallott mennyiség ettől eltér, csak a szavahihetőségét kockáztatja. Ittasság gyanúja esetén vagy a helyszínen a rendőr vagy a későbbiekben a rendőrség indítványára az okmányiroda a jogosítványt be fogja vonni, ez legfejlebb az eljárás jogerős befejezésééig tarthat és ezen határidő lejárta előtt csak méltányossági jogkörben az ügyészség rendelkezhet eltérően. Mivel az ittasság egyéb okoknál fogva is korlátozza az embert képességeinek gyakorlásában , ezen esetben is fokozott figyelmet fordítson arra, hogy az ügy során milyen nyilatkozatokat írunk alá, ragaszkodjon ahhoz, hogy pontos képet kapjon arról, hogy milyen minőségben vonják az eljárás alá, és ez esetben is fennáll a vallomás megtagadásának törvényes joga. Két következménye lehet az ittas vezetésnek:Az esetben, ha baleset nem történik, vagy szabálysértési, vagy büntetőeljárás hatálya alá kerül, mindkettőnek általános következménye egy komolyabb pénzbüntetés, illetőleg a jogosítvány elvétele, vagyis a járművezetéstől határozott időre történő eltiltás. Egy ilyen eljárás közben, vagy utána nagyon fontos, hogy ne essen a visszaesés hibájába, mert ez esetben már akár elzárás, vagy szabadságvesztés büntetés is kiszabható.


Tanácsom:

Az eljárás során figyeljen arra, hogy a vérvétel idopőntjában mért alkohol koncentráció és a vezetés időpntjában fennálló alkoholkoncentráció általában komoly eltéréseket mutat, amelyen akár felelőssége, vagy annak hiánya múlhat.