YouTube Google Maps E-mail
"Jogról, fehéren - feketén."
jogimegoldasok.hu
Home Előzetes letartóztatás

Mottó!

 Az előzetes letartóztatás nem előre hozott büntetés.

 

Egyre többet lehet érzékelni, hallani, hogy egyes közérdeklődésre számot tartó ügyekben szinte elvárt a hatóságoktól az előzetes letartóztatás elrendelése, míg annak hiányát a hatóság hibájaként róják fel.

 A közvélemény ilyen irányú elvárásai  tévedésen alapulnak és az ilyen elvárást teljesítő hatóság pedig megsérti a büntető eljárás normáit. Lehetséges ugyanis, hogy egy cselekmény, amelyről a közvélemény csak a médiából értesül, valóban súlyos büntetést érdemel, mint ahogy az is lehetséges, hogy a későbbiekben az illető ártatlansága derül ki. Az előzetes letartóztatást nem lehet(ne), nem szabad(na) a közvélemény megnyugtatására használni, hiszen annak nem célja, hogy  büntetésben részesítsenek valakit, olyan cselekmény miatt amelynek a megalapozottságáról még nem döntött nyilvános tárgyaláson a bíróság.

Az előzetes letartóztatás nem lehet büntetés,  kizárólag az a szerepe, hogy a gyanúsított ne nehezíthesse meg az ellene folyó eljárást, avagy ne szökjön meg. Tehát a kényszerintézkedés a nyomozás érdekeit hivatott segíteni, de semmiképpen sem mondható ezen eljárásban ítélet a bűnösségről. Számos példa igazolja, hogy több korábban előzetes letartóztatásba helyezett személynek az ártatlansága bizonyosodott be, avagy lényegesen kisebb súlyú lett a cselekménye megítélése, mint az az eljárás elején körvonalazódott.Nem nehéz belátni hogy a tévesen ,szakszerűtlenül elrendelt előzetes milyen károkat okoz elszenvedőjének,annak családjának.

 Ezért én az előzetes letartóztatás elrendelése szigorúbb feltételeinek, rövidebb végső határidejének a híve vagyok, és konkrét bizonyítékok hiányában, nem támogatom annak közvéleményt megnyugtató, avagy a gyanúsítottat beismerő vallomás megtételére indító alkalmazását.